Go Back

Francúzska cibuľová polievka

Cibuľová polievka na francúzsky spôsob je zaujímavým obohatením nášho jedálnička. Pripravujem ju len občas, najmä v období choroby, keď konzumujeme cibuľu vo veľkom množstve kvôli jej všestranným liečebným vlastnostiam.
Nenahraditeľnou prísadou tejto polievky je biele víno, ktoré jej pridá zaujímavú chuť a potrebnú kyslosť. Počas varenia sa alkohol odparí, preto ju môžu konzumovať aj deti. Tie moje majú skôr problém so štruktúrou polievky, preto im ju zvyknem rozmixovať na hladký krém. Snáď mi to Francúzi prepáčia :)
Príprava10 mins
Doba varenia30 mins
Celkový čas1 hr
Typ jedla: Polievka
Kuchyňa: Francúzska
Kľúčové slová: bageta, cibuľa, polievka, syr
Množstvo: 4 porcií

Ingrediencie

  • 1 kg cibuľa
  • 1 l vývar
  • 2-3 vetvičky tymian čerstvý
  • 1 dcl biele víno
  • 2 ks bagetka malá
  • strúhaný syr
  • soľ
  • olej
  • čierne korenie

Postup

  • Cibuľu očistíme a nakrájame na tenké plátky. V dostatočnom časovom predstihu zapneme rúru a predhrejeme ju na 200 stupňov Celzia.
  • Do väčšej panvice pridáme olej a na miernom až stredne miernom ohni orestujeme cibuľu do zlatista. Cibuľu pravidelne premiešame a v polovici restovania pridáme biele víno. Musíme byť trpezliví, trvá to približne 15-20 minút.
  • Kým restujeme cibuľu, nastrúhame syr (cca. 50 g na osobu alebo viac). Bagetky rozrežeme a na panvici ich opečieme z obidvoch strán.
  • Keď má cibuľa zlatohnedú farbu, zalejeme ju vývarom, pridáme soľ, korenie a tymián. Polievku krátko prevaríme a následne ju naservírujeme do misiek, ktoré sa dajú vložiť do rúry.
  • Na polievku navrstvíme strúhaný syr, pridáme polovicu menšej bagety, ktorú opäť posypeme strúhaným syrom.
  • Polievku vložíme do rúry na 5-8 minút. Syr sa roztopí a výsledkom bude chutná a rustikálne vyzerajúca polievka.

Variácie

Ak nechcete veľa času stráviť krájaním cibule a následným slzením, nahraďte časť cibule pórom. Polievke to neuškodí, dokonca bude sladšia.